Παρασκευή 4 Ιουνίου 2010

Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Έκθεση απολογισμού για το 2009 από τους Αδιάφθορους της ΕΛ.ΑΣ.


Την έκθεση απολογισμού για το 2009 της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας που υποβάλλεται στην Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, δημοσιοποίησε το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Εξετάσθηκαν 495 υποθέσεις, ασκήθηκαν 148 ποινικές διώξεις και σύμφωνα με τα στοιχεία το υπ' αριθμόν ένα αδίκημα μεταξύ των αστυνομικών είναι η παράβαση καθήκοντος και μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων η δωροδοκία...
Σύμφωνα με τηνέκθεση, πέρυσι η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων διαχειρίσθηκε συνολικά 495 υποθέσεις. Από αυτές, οι 427 αφορούσαν αστυνομικούς, οι 35 υπαλλήλους του ευρύτερου δηµόσιου τοµέα, ενώ στις υπόλοιπες είτε υπήρχε συμμετοχή αστυνομικών και δημοσίων υπαλλήλων, είτε αφορούσαν ιδιώτες.
Από το σύνολο των υποθέσεων, οι 389 ήταν καταγγελίες πολιτών, κάτι που η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων θεωρεί πολύ σημαντικό, καθώς -όπως σημειώνεται στα συμπεράσματα της έκθεσης- αποδεικνύει την καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης με τους πολίτες, στη μάχη για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Από τα στοιχεία της έκθεσης προκύπτει ότι σχηματίστηκαν 207 δικογραφίες, ασκήθηκαν 148 ποινικές διώξεις, εφαρμόστηκε η αυτόφωρη διαδικασία σε 26 περιπτώσεις και συνελήφθησαν 50 άτομα.
Βάσει των στατιστικών στοιχείων, ο αριθμός των καταγγελιών που αφορούν αστυνομικούς κυμαίνεται στα ίδια περίπου επίπεδα τα τελευταία χρόνια. Ειδικότερα το 2006 έγιναν 401 καταγγελίες, το Το μεγαλύτερο ποσοστό των καταγγελιών που αφορούν αστυνομικούς εντάσσονται στην κατηγορία «καταστήματα», με ποσοστό 12,13% και ακολουθούν οι κατηγορίες «αλλοδαποί» με ποσοστό 9,15% και «ναρκωτικά» με ποσοστό 8,95%. Όσον αφορά στις καταγγελίες για υπαλλήλους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, «πρωταθλητές» είναι οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τα τελωνεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: