Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Νέα στοιχεία για αρχαία ζωή στον Άρη μετά την επανεξέταση ενός μετεωρίτη από τη NASA

Επιστήμονες της NASA ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι μια νέα μελέτη που πραγματοποίησαν σε ένα διάσημο μετεωρίτη του Άρη, που βρέθηκε το 1996, προσφέρει πρόσθετα αξιόπιστα στοιχεία στο γεγονός ότι υπήρχε αρχαία ζωή σε ένα σημείο στον Άρη.
Ο βράχος από το διάστημα έχει γίνει αιτία για μια διχόνοια ανάμεσα στην διεθνή επιστημονική κοινότητα, από τότε που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά. Πολλές δε ομάδες ήταν είτε υπέρ είτε κατά της παρουσίας ζωής κάποτε στον Άρη. Όμως χρησιμοποιώντας σύγχρονες μεθόδους, η ομάδα της NASA αποφασίσει ότι η ύπαρξη ζωής στον Άρη την πρώτη περίοδο της ζωής του, εξακολουθεί να είναι η πιο εύλογη εξήγηση για τις δομές που εντοπίζονται στα βράχια,  εκθέσεις.
New-Evidence-for-Ancient-Life-on-Mars Αυτές οι δομές μπορεί να παριστάνουν απολιθώματα αρχαίας ζωής στον Άρη

Το πιο ενδιαφέρον για το νέο αυτό project είναι ότι δεν επικεντρώνεται άμεσα στη μελέτη των αρχαίων μετεωριτών. Αντίθετα, η ομάδα ανέλυσε τις μελέτες που προτείνουν ότι οι δομές που βρέθηκαν σε βράχους του διαστήματος δεν είχαν σημάδια της ζωής. Τα αποτελέσματά τους είναι πολύ καθαρά – άλλες προελεύσεις αντί για μορφές ζωής δεν έχουν πιθανότητα για αυτά τα συγκεκριμένα δείγματα. Η έρευνα έρχεται μετά από 14 χρόνια όπου τότε μια άλλη ομάδα της NASA με επικεφαλής τους David McKay, Everett Gibson και Kathie Thomas-Keprta, δημοσίευσε μια αναφορά στο περιοδικό Science, που ισχυρίστηκε ότι ανακάλυψε βιογενή στοιχεία πάνω στον μετεωρίτη ALH84001.
ALH84001 Η πρόσφατη δημοσίευση έχει τίτλο «Προέλευση των Νανοκρυστάλλων Μαγνητίτη στον Αρειανό Μετεωρίτη ALH84001" και αφού μελετάει πάλι την παλιά υπόθεση, προσθέτει νέα στοιχεία για την υποστήριξη των ισχυρισμών αυτών.
"Σε αυτή τη μελέτη, ερμηνεύουμε τα αποτελέσματά μας για να δείξουμε ότι οι in situ ανόργανες υποθέσεις είναι ασυμβίβαστες με τα δεδομένα, και, επομένως, συμπεραίνουμε ότι η βιογενής υπόθεση εξακολουθεί να είναι μια βιώσιμη εξήγηση," αποκαλύπτει η Thomas-Keprta, που ήταν η υπεύθυνη της έρευνας. «Πιστεύουμε ότι η βιογενής υπόθεση είναι τώρα ισχυρότερη από ό,τι όταν την προτείναμε για πρώτη φορά πριν από 13 χρόνια», προσθέτει ο Everett Gibson, ανώτερος επιστήμονας στην Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία.
«Τα αποδεικτικά στοιχεία που υποστηρίζουν τη δυνατότητα της παρουσίας ζωής κατά το απώτατο παρελθόν στον πλανήτη Άρη, έχει κτιστεί αργά αργά κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. Αυτά τα στοιχεία περιλαμβάνουν σημάδια παλιών επιφανειακών νερών, που συμπεριλαμβάνουν στάσιμα ποτάμια, λίμνες και, ενδεχομένως, ωκεανούς, σημάδια νερού που έτρεχε κοντά ή πάνω στην επιφάνεια, νερό που προέρχεται από καταθέσεις αργιλικών ορυκτών και ανθρακικών αλάτων στο παλιό ανάγλυφο του εδάφους, καθώς και μια πρόσφατη απελευθέρωση μεθανίου στην ατμόσφαιρα του Άρη, μία ανακάλυψη που μπορεί να έχει διάφορες εξηγήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της παρουσίας μικροβιακής ζωής, την κύρια πηγή του μεθανίου πάνω στη Γη», εξηγεί ο David McKay, ο οποίος είναι επικεφαλής για την εξερεύνηση και την αστροβιολογία του Διαστημικού Κέντρου Τζόνσοντης της NASA.
Πηγή: ScienceDaily

Δεν υπάρχουν σχόλια: