Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Facebook Νέες ρυθμίσεις για τα δεδομένα των χρηστών


Έπειτα από τις επικρίσεις που δέχτηκε για την ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων που φιλοξενεί, το Facebook παρουσίασε νέες ρυθμίσεις που επιτρέπουν στους χρήστες να ελέγχουν πιο εύκολα ποιος έχει πρόσβαση στα στοιχεία των προφίλ τους.
Στο εξής όλες οι ρυθμίσεις ασφάλειας για την υπηρεσία κοινωνικής δικτύωσης θα βρίσκονται συγκεντρωμένες στην ίδια σελίδα. Ο πίνακας στη σελίδα αυτή περιέχει μια λίστα με όλες τις εφαρμογές που έχει ενεργοποιήσει ο χρήστης και του δίνει τρεις επιλογές για την καθεμία από αυτές: ορατή μόνο για φίλους, ορατή και στους φίλους των φίλων, ή ορατή σε οποιονδήποτε.
Ο αριθμός των ρυθμίσεων που απαιτούνται για την απόκρυψη όλων των προσωπικών πληροφοριών μειώνεται από τις 50 στις 15, αναφέρει το Reuters. Ακόμα, το Facebook περιορίζει τα δεδομένα που προβάλλονται στο ευρετήριο χρηστών.
Η ανακοίνωση στα κεντρικά της εταιρείας το βράδυ της Τετάρτης έρχεται έπειτα από μια καταιγίδα διαμαρτυριών από Αμερικανούς γερουσιαστές, οργανώσεις για την ιδιωτική ζωή στο Διαδίκτυο αλλά και από αρκετούς χρήστες, οι οποίοι έβρισκαν υπερβολικά περίπλοκες τις ρυθμίσεις ασφάλειας.
«Πρέπει να απλοποιήσουμε τις ρυθμίσεις» παραδέχτηκε ο αμφιλεγόμενος ιδρυτής του Facebook Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ο οποίος δεν παρέλειψε να διαβεβαιώσει ότι «δεν πουλά τις πληροφορίες των χρηστών ούτε σχεδιάζει να το κάνει».
Επισήμανε επίσης ότι το Facebook είναι αναγκασμένο να ισορροπεί ανάμεσα στην ανάγκη προστασίας της ιδιωτικότητας και την διευκόλυνση της κοινωνικής δικτύωσης. «Οι χρήστες χρησιμοποιούν την υπηρεσία επειδή αγαπούν να μοιράζονται πληροφορίες» υπενθύμισε.
Σημαντικό πρώτο βήμα για την προστασία της ιδιωτικότητας χαρακτήρισε τις αλλαγές στo Facebook ο γερουσιαστής της Νέας Υόρκης Τσαρλς Σούμερ, ένας από τους τέσσερις γερουσιαστές που διαμαρτυρήθηκαν τον περασμένο μήνα για τις προηγούμενες ρυθμίσεις που είχε ανακοινώσει τότε το κοινωνικό δίκτυο.
Ανεπαρκή συνεχίζει όμως να θεωρεί τις ρυθμίσεις το Electronic Privacy Information Center, μια οργάνωση που προασπίζεται το απόρρητο της ιδιωτικής ζωής στο Διαδίκτυο: «Πιστεύουμε πως ήλθε η ώρα να ενημερώσει το Κογκρέσο τους νόμους για την ιδιωτικότητα. Δεν μπορούμε να περιμένουμε το Facebook να αποφασίσει πόση ιδιωτικότητα θα απολαμβάνει ο κόσμος στο Διαδίκτυο» ανακοίνωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: