Τρίτη 11 Μαΐου 2010

Ανεμιστήρας δίχως έλικες!

από : http://www.newsfilter.gr/2009/10/16/anemistiras-dichos-elikes/#more-4566

Το αντικείμενο που βλέπετε στην οθόνη δεν είναι ούτε μεγεθυντικός φακός, ούτε κάθετη μπασκέτα, ούτε αντικείμενο επιστημονικής φαντασίας… είναι ο ανεμιστήρας του μέλλοντος!
Μπορεί ο ανεμιστήρας να έχει την μορφή που όλοι ξέρουμε τα τελευταία 200 χρόνια, ωστόσο από ότι φαίνεται δεν έχει τελειώσει η ανάπτυξή του. Τουλάχιστον αυτό μας δίδαξε ο Βρετανός επιχειρηματίας και εφευρέτης Τζέημς Ντάισον ο οποίος εφηύρε τον ανεμιστήρα χωρίς έλικες (αλλά με κενό)!
Ο συγκεκριμένος ανεμιστήρας ονομάζεται «Ανεμιστήρας Πολλαπλασιασμού Αέρα Ντάισον» και αυτό που κάνει είναι να ρουφάει αέρα από την βάση του και να τον εκτοξεύει από την τρύπα! Τα θετικά του ανεμιστήρα αυτού είναι ότι δεν μαζεύει σκόνη, δεν κάνει θόρυβο, δεν αποτελεί κίνδυνο για τα δάχτυλα και ξοδεύει πολύ λιγότερη ενέργεια από ότι τα κλιματιστικά ή οι κλασσικοί ανεμιστήρες. Το μόνο κακό είναι ότι το μαραφέτι αυτό κοστίζει 300 με 330 ευρώ (την στιγμή που ο κλασσικός ανεμιστήρας κοστίζει από 15 ευρώ)!
Η τιμή του είναι αρκετά τσουχτερή για τον μέσο καταναλωτή και ο Ντάισον ελπίζει πως θα καταφέρει να μειώσει το κόστος παραγωγής του, διαφορετικά η εφεύρεσή του θα αγοραστεί μόνο από πλούσιους και εκκεντρικούς ανθρώπους!
Τέλος, να σημειωθεί πως ο ίδιος εφευρέτης είναι υπεύθυνος για την ηλεκτρική σκούπα χωρίς σακούλα και τον στεγνωτήρα χεριών!

Δεν υπάρχουν σχόλια: