Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Προσοχή! Οι πορτοφολάδες «ψαρεύουν» στα τρένα


«Παρακαλούνται οι επιβάτες να προσέχουν τα προσωπικά τους αντικείμενα». Η προτροπή που ακούγεται τακτικά από τα μεγάφωνα μέσα στους συρμούς του Ηλεκτρικού δεν πτόησε 72 αλλοδαπούς, 56 άνδρες και 16 γυναίκες από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, ηλικίας 18-50 ετών, οι οποίοι δρώντας επί τουλάχιστον πέντε μήνες άρπαζαν εκατοντάδες πορτοφόλια και κινητά τηλέφωνα από επιβάτες κυρίως στους συρμούς του Ηλεκτρικού αλλά και του μετρό. Συνεργός τους ήταν ένας 26χρονος υπάλληλος εταιρείας σεκιούριτι που τους παρείχε έναντι αμοιβής πληροφορίες για την παρουσία αστυνομικών και εργαζόταν για τη φύλαξη του σταθμού των ΗΣΑΠ στην πλατεία Βικτωρίας. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η συμμετοχή στη σπείρα και ενός μηχανοδηγού του Ηλεκτρικού, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρχουν συνεργοί που παραμένουν ασύλληπτοι.
Οπως διαπιστώθηκε, τα μέλη της σπείρας δρούσαν με «βάρδιες» τις ώρες αιχμής κατά τις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας. Σε κάθε «βάρδια» 8-10 άτομα έχοντας ως «βάση» την πλατεία Βικτωρίας παρακολουθούσαν πολίτες που έμπαιναν στον χώρο του σταθμού και επέλεγαν τους «στόχους».
Ακολούθως τους πλησίαζαν, μάλιστα ορισμένες φορές ένας άνδρας και μία γυναίκα προσποιούμενοι ότι είναι ζευγάρι προσέγγιζαν μέσα στο βαγόνι τα θύματα και τη στιγμή που αυτά είχαν στραμμένη αλλού την προσοχή τους με «ταχυδακτυλουργικές» κινήσεις έσκιζαν την τσάντα ή την τσέπη με ξυραφάκια, μαχαίρια ή πτυσσόμενα στιλέτα και άρπαζαν πορτοφόλια και κινητά τηλέφωνα χωρίς να γίνονται αντιληπτοί. Εκτιμάται ότι καθημερινά άρπαζαν περίπου 10 πορτοφόλια. Μετά το τέλος της «βάρδιας» τους επέστρεφαν στην πλατεία Βικτωρίας και αφού έπαιρναν τα χρήματα, πέταγαν τα πορτοφόλια σε κάδο απορριμμάτων. Εκεί βρέθηκαν 45 πορτοφόλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: