Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Κυνηγούν σχολές με θέα σε δουλειά


Οκτώ στους δέκα νέους και νέες απαντούν σήμερα ότι επιλέγουν τις σπουδές τους όχι με βάση το ακαδημαϊκό τους επίπεδο ή την αγάπη τους γι΄ αυτές, αλλά με κριτήριο την επαγγελματική τους αποκατάσταση. Οπως φανερώνει έρευνα της Αlco, που έγινε για το Ιδρυμα Μελετών Λαμπράκη, η κοινωνική ή πολιτική προσέγγιση των σπουδών από τους εκπροσώπους της «νέας γενιάς» έχει αλλάξει στη χώρα μας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι Στρατιωτικές Σχολές. Οι υποψήφιοι απαντούν ανοικτά ότι δεν τις θεωρούν καν πρώτες όσον αφορά το επίπεδο σπουδών τους, ωστόσο η ζήτηση ανεβαίνει διαρκώς επειδή έχουν καλές προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης. Η έρευνα έγινε τέσσερις ημέρες πριν από την έναρξη των εφετινών πανελλαδικών εξετάσεων, σε ένα δείγμα 500 μαθητών της Γ΄ Λυκείου στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, οι οποίοι απάντησαν αυθόρμητα.

Οπως φανερώνει η έρευνα της Αlco, οι μαθητές και οι μαθήτριες: * Εχουν πρώτο κριτήριο στην επιλογή των σπουδών τους την επαγγελματική αποκατάσταση (8 στους 10 επιλέγουν αυτές που θα τους εξασφαλίσουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας).
* Θεωρούν τα Οικονομικά ως τον κύκλο σπουδών με τις μεγαλύτερες προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης, ενώ ακολουθούν η Πληροφορική, η Ιατρική και παραϊατρικά επαγγέλματα, τα Παιδαγωγικά, οι Στρατιωτικές Σχολές.
* Ενας στους τρεις πιστεύει ότι η ομαλή απορρόφησή του από την αγορά εργασίας δεν έχει να κάνει με το ίδρυμα στο οποίο θα φοιτήσει. Πολλοί μάλιστα θεωρούν τα ΙΕΚ «διαβατήριο» για την αγορά εργασίας. Πρώτο μάλιστα σε αναγνωρισιμότητα αλλά και αξιολόγηση ΙΕΚ επιλέχθηκε το Ακμή (36%) και μετά τα Ξυνή (26%) και Δέλτα (23%).

Δεν υπάρχουν σχόλια: