Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Ο Α. Οτσαλάν διακόπτει την προσπάθεια για ειρήνευση


Ο φυλακισμένος ηγέτης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) Αμπντουλάχ Οτσαλάν, που συνέδεσε το όσομά του με μία από τις πιο μαύρες σελίδες της ελληνικής πολιτικής ιστορίας μετά την μεταπολίτευση, δήλωσε σήμερα ότι εγκαταλείπει τις προσπάθειές του να διεξάγει διάλογο με τις τουρκικές αρχές, όπως αναφέρει σε σημερινό της άρθρο μία κουρδική εφημερίδα.

Ο Οτσαλάν, που κρατείται από το 1999 στο νησί-φυλακή Ιμραλί στα βορειοδυτικά της Τουρκίας εκτίοντας ποινή ισόβιας κάθειρξης, έχει κάνει πολλές εκκλήσεις για διάλογο στην τουρκική κυβέρνηση, χωρίς καμία να γίνει δεκτή.

Η συνέχιση των προσπαθειών του "δεν έχει νόημα", δήλωσε ο Οτσαλάν στον δικηγόρο του, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εφημερίδας Ozgur Politika.

"Εγκαταλείπω (τις προσπάθειες διαλόγου) μετά τις 31 Μαΐου καθώς δεν μπόρεσα να βρω συνομιλητή", δήλωσε ο Οτσαλάν. "Η ευθύνη εναπόκειται τώρα" στους ηγέτες του PKK και στο Κόμμα για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία (BDP), το σημαντικότερο φιλοκουρδικό κόμμα της Τουρκίας, συνέχισε.

"Από εδώ και πέρα δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Θα αποφασίσουν εκείνοι τί πρέπει να γίνει", πρόσθεσε, ενώ επεσήμανε: "Ελπίζω να μην υποφέρουν αθώοι πολίτες".

Ο Οτσαλάν υπογράμμισε ότι η απόφασή του δεν ανακοινώθηκε προκειμένου να ωθήσει το PKK να εντείνει τον ένοπλο αγώνα του.

Σήμερα σκοτώθηκαν δύο Τούρκοι στρατιώτες και τρεις πολιτοφύλακες κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με κούρδους αυτονομιστές στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας, όπως δήλωσε ο τουρκικός στρατός και μετέδωσαν τα τοπικά μέσα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: