Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Η Βόρεια Κορέα απορρίπτει τις κατηγορίες, αρνείται ότι βύθισε την κορβέτα Τσεονάν


Η Βόρεια Κορέα απέρριψε επίσημα τις νοτιοκορεάτικες κατηγορίες ότι βύθισε μια κορβέτα της Νότιας Κορέας με αποτέλεσμα τον θάνατο 46 μελών του πληρώματός της, υποστηρίζοντας ότι δεν διαθέτει καν το μίνι υποβρύχιο που της αποδίδει η Νότια Κορέα.

Συγκεκριμένα, η πανίσχυρη Εθνική Επιτροπή Άμυνας της Βόρειας Κορέας με προεδρεύοντα τον ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ιλ, οργάνωσε συνέντευξη Τύπου όπου αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη της Πιονγκγιανγκ στο περιστατικό της βύθισης της κορβέτας Τσεονάν, όπως αναφέρουν επίσημα ΜΜΕ της Βόρειας Κορέας.

Μιλώντας εκ μέρους της επιτροπής, ο υποστράτηγος Πακ Ριμ Σου, επικεφαλής του τμήματος πολιτικής της, δήλωσε ότι η Βόρεια Κορέα δεν διαθέτει υποβρύχια κλάσης "Yeono” εκτοπίσματος 130 τόνων, σαν αυτό που η Νότια Κορέα υποστηρίζει ότι βύθισε την κορβέτα.

Ο Πακ συμπλήρωσε λέγοντας ότι «δεν θα είχε κανένα νόημα ένα υποβρύχιο 130 τόνων με μια τορπίλη 1,7 τόνου να πλεύσει στην ανοιχτή θάλασσα προς τα νότια, να βυθίσει το πλοίο και να επιστρέψει.»

Σύμφωνα με Νοτιοκορεάτες αξιωματούχους, η Βόρεια Κορέα διαθέτει περί τα 10 υποβρύχια της συγκεκριμένης κλάσης.

Επιπλέον, ο Πακ απέρριψε και τους ισχυρισμούς ότι ανευρεθέντα θραύσματα της τορπίλης ταίριαζαν με τις σχεδιαστικές προδιαγραφές βορειοκορεάτικης τορπίλης που πωλείται στην διεθνή αγορά. «Ποιος θα προσπαθούσε να πουλήσει μια τορπίλη χαρίζοντας τα σχέδιά της;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά.

Ο δε αντισυνταγματάρχης Ρι Σον Γκβόν απέρριψε τον σειριακό αριθμό που διακρίνεται πάνω σε θραύσμα ως κατασκευασμένο. Ο συγκεκριμένος αριθμός («Νούμερο Ένα» επί λέξει στη γλώσσα των βορείων) είναι γραμμένος με το χέρι, ενώ σύμφωνα με τον Γκβον, όταν τοποθετούνται σειραϊκοί αριθμοί σε όπλα, αυτό γίνεται εγχάρακτα, ενώ υποστήριξε ότι με τον τρόπο που ήταν γραμμένος ο συγκεκριμένος αριθμός, έμπαινε μόνο σε φανέλες αθλητών.

Τέλος, ο Πακ κατηγόρησε την διεθνή ομάδα εμπειρογνωμόνων ότι δεν ήταν σε θέση να βγάλει αντικειμενικά συμπεράσματα για την βύθιση της κορβέτας, και επανέλαβε την απαίτησης της Βόρειας Κορέας να εξετάσουν το κουφάρι της Τσεονάν και Βορειοκορεάτες ειδικοί.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: