Κυριακή 30 Μαΐου 2010

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΤΕΜΠΜΕ....


Της Mανταλένας Πίου

Ανάσες ρευστότητας στην αγορά επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση με την προώθηση έστω και καθυστερημένα, δύο προγραμμάτων του ΤΕΜΠΜΕ που αφορούν στην παροχή εγγυήσεων από το Δημόσιο, προκειμένου οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να λάβουν δάνεια από τις τράπεζες για να ξεπληρώσουν οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία, καθώς και προς τους προμηθευτές τους.

Κάθε πρόγραμμα θα δώσει εγγυήσεις αξίας 700 εκατ. ευρώ, δηλαδή 1,4 δισ. ευρώ συνολικά, που αντιστοιχούν στη χορήγηση δανείων από τις τράπεζες ύψους 1,750 δισ. ευρώ ή 875 εκατ. ευρώ για κάθε πρόγραμμα. To ζητούμενο είναι αν οι τράπεζες θα μπορέσουν να δώσουν τα δάνεια αυτά, αφού η έλλειψη ρευστότητας τις αναγκάζει να αντιμετωπίζουν με μεγάλη αυτοσυγράτηση τα αιτήματα των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων. Θεωρητικά πάντως όλες σχεδόν οι τράπεζες που δραστηριοποιούνται στη χώρα συνεργάζονται με τα δύο προγράμματα του ΤΕΜΠΜΕ.

Επιτόκιο
Πέρα από την επιφυλακτικότητα των τραπεζών, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και το σχετικά «τσουχτερό» επιτόκιο, αφού το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, που «έτρεξε» τα δύο προγράμματα δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει κάτι λιγότερο από το 6%. Το επιτόκιο για τους δανειολήπτες δεν μπορεί να υπερβαίνει το euribor εξαμήνου συν 600 μονάδες βάσης, που αντιστοιχεί σήμερα στο 6% αναφέρει η σχετική απόφαση του υπουργείου.


Tα βάρη για τον δανειολήπτη δεν τελειώνουν εδώ αφού επωμίζεται και την προμήθεια για το ΤΕΜΠΜΕ, η οποία ανέρχεται σε 0,35% επί του δανείου ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι γαι τα έξι χρόνια εξόφλησης του δανείου θα πληρώσει σε προμήθεια υπέρ του ΤΕΜΠΜΕ 2,1% του δανείου και μάλιστα εφάπαξ με την εκταμίευση. Από τα καινοτόμα στοιχεία της νέας περιόδου των προγραμμάτων του ΤΕΜΠΜΕ είναι ότι και οι δύο κατηγορίες δανείων καταβάλλονται σχεδόν αυτόματα στους τελικούς δικαιούχους υπέρ των οποίων εκδίδονται, δηλαδή στους προμηθευτές της δανειολήπτριας επιχείρησης στην μία περίπωση και στα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία στο δεύτερο πρόγραμμα.

Οι εγγυήσεις του Δημοσίου καλύπτουν το 80% του ύψους του δανείου. Κοινό στοιχείο των δύο προγραμμάτων είναι ότι τα εγγυημένα δάνεια έχουν εξαετή διάρκεια με διετή περίοδο χάριτος κατά την οποία πληρώνονται μόνον οι τόκοι. Οι καταβολές των χρεωλυσίων γίνονται σε εξαμηνιαίες δόσεις.

Αναλυτικότερα, στο πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ για την εξόφληση προμηθευτών πρώτων υλών, εμπορευμάτων και υπηρεσιών:

Δικαιούχοι είναι: Oι υπό σύσταση εταιρείες με την προϋπόθεση να διαθέτουν ΑΦΜ, οι νεοσύστατες επιχειρήσεις, οι νεοσύστατες επιχειρήσεις, οι νέες και υφιστάμενες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις οποιασδήποτε νομικής μορφής με έδρα οπουδήποτε στην Ελλάδα. Οι εταιρείες αυτές πρέπει να απασχολούν (ή για τις υπο σύσταση να απασχολήσουν το πρώτο έτος της λειτουργίας τους) λιγότερους από 50 εργαζόμενους και να έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών κάτω των 10 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα θα διαρκέσει ως τις 31 Δεκεμβρίου 2011 εκτός και αν ο προϋπολογισμός του εξαντληθεί νωρίτερα. Ειδικότερα οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση στις τράπεζες για την υπαγωγή τους στο πρόγραμμα ως τις 31 Αυγουστου 2011. Οι αιτήσεις θα πρέπει να έχουν παραληφθεί από το Ταμείο ως τις 20 Σεπτεμβρίου 2011.

Ως επιλέξιμα, δηλαδή δάνεια για τα οποία το ΤΕΜΠΜΕ μπορεί να δώσει εγγυήσες, θεωρούνται μόνον οι νέες δανειακές συμβάσεις για τις οποίες η επιχείρηση υποβάλλει αίτηση στην τράπεζα, μετά την ημερομηνία έγκρισης του προγράμματος. Οι μόνες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που εξαιρούνται από τη δυνατότητα λήψης δανείου μέσω του Ταμείου είναι αυτές για τις οποίες ρητά η ΕΕ ή ο νόμος το απαγορεύει (προβληματικές κ.λπ.), οι μη ανεξάρτητες επιχειρήσεις, τα σωματεία και οι μη κερδοσκοπιές επιχειρήσεις, οι εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, οι ΟΤΑ κλπ, καθώς και οι επιχειρήσεις που έχουν λάβει δάνεια μέσω ΤΕΜΠΜΕ κατά την προηγούμενη φάση (2009).

Δάνεια
Το κατώτατο ύψος δανείου που μπορεί να λάβει μία επιχείρηση για οφειλές σε προμηθευτές είναι 5.000 ευρώ και το ανώτατο 300.000 ευρώ.

Η διάρκεια του δανείου και της εγγύησης είναι 6 χρόνια με διετή περίοδο χάριτος κατά την οποία καταβάλλεται μόνον ο αναλογών τόκος του δανείου.

Για δάνεια ως 40.000 ευρώ η επιχείρηση δεν θα παρέχει στις τράπεζες εξασφαλίσεις για το 20% της αξίας του δανείου, που δεν καλύπτεται από τις εγγυήσεις του ΤΕΜΠΜΕ.

Για δάνεια άνω των 40.000 ευρώ η επιχείρηση, εφόσον ζητηθεί από την τράπεζα θα πρέπει να παράσχει εξασφαλίσεις. Στην περίπτωση που δώσει εμπράγματες εξασφαλίσεις αυτές δεν μπορούν να ξεπερνούν το 10% του αρχικού δανείου.

Οι δόσεις του δανείου πρέπει να πληρώνονται κάθε εξάμηνο, ενώ το επιτόκιο βάσης είναι αυτό που ισχύει κατά την ημερομηνία εκταμίευσης του δανείου. Το επιτόκιο αυτό διατημέχρι την επόμενη δόση κεφαλαίου, οπότε και ανανεώνεται στο τότε ισχύον.Κάθε επιχείρηση μπορεί να υποβάλει στο ΤΕΜΠΜΕ (μέσω της τράπεζας) ως 6 αιτήσεις και για ποσό που αθροιστικά δεν υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ, καθόλη τη διάρκεια του προγράμματος και για διαφορετικά κάθε φορά παρασταστικά εφόσον δεν έχει εξαντληθεί ο διαθέσιμος προϋπολογισμός του προγράματος.

Οφειλές σε Ταμεία
Πρόγραμμα ΤΕΜΠΜΕ για την εξόφληση οφειλών προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία και την Εφορία

Το δάνειο για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία έχει διάρκεια αποπληρωμής 6 χρόνια σε εξαμηνιαίες δόσεις, με περίοδο χάριτος 2 ετών κατά την οποία καταβάλλονται μόνον οι τόκοι του δανείου. Το επιτόκιο δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το euribor εξαμήνου συν 600 μονάδες, δηλαδή με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί να υπερβαίνει το 6%.

Το πρόγραμμα θα τρέχει ως τις 31 Δεκεμβρίου 2010, εκτός και αν εξαντληθεί ο προυπολογισμός του νωρίτερα. Ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αίτησης στις τράπεζες από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις έχει οριστεί η 31/10/2010 και το ΤΕΜΠΜΕ πρέπει να έχει παραλάβει τις αιτήσεις αυτές ως τις 20/11/2010.

Δικαιούχοι του δανείου είναι όλες οι υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις (με ημερομηνία έναρξης εργασιών ως τις 31/12/09), οποιασδήποτε νομικής μορφής, με έδρα οπουδήποτε στην Ελλάδα, κύκλο εργασιών κάτω από τα 10 εκατ. ευρώ και απασχολούν κάτω από 50 εργαζόμενους. Εξαιρούνται μόνον αυτές που προβλέπουν σχετικοί κοινοτικοί και εθνικοί κανονισμοί, όπως ακριβώς και στην περιπτωση του δανείου για την εξόφληση των χρεών προς τους προμηθευτές. Το ανώτατο ποσό δανείου που μπορεί να πάρει μία επιχείρηση προσδιορίζεται ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων και διαμορφώνεται από 40.000 ευρώ ως 100.000 ευρώ.
ΠΗΓΗ:imerisia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: