Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Μείωση τιμών 20% στην αγορά αναμένει η κυβέρνηση



Με πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το υπουργείο Οικονομίας περιμένει το προσεχές διάστημα μείωση τιμών 20% στην αγορά
Την Τετάρτη περνάει από τη Βουλή το πρώτο νομοσχέδιο για την απλούστευση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρήσεων, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη από το βήμα της Ημερίδας «Η Βόρεια Ελλάδα σταυροδρόμι ενεργειακών δικτύων και βιώσιμης ανάπτυξης», που διεξήχθη στο πλαίσιο της 19ης Πανελλήνιας Εμπορικής Έκθεσης ΘΡΑΚΗ 2010.
Η κ. Κατσέλη δήλωσε δε ότι με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το ΥΠΟΙΑΝ περιμένει το προσεχές διάστημα οι τιμές να μειωθούν στην αγορά 20%. “Ένα από τα μεγάλα προβλήματα στην αγορά είναι ότι δεν έχουμε καθαρές τιμές ούτε από τους χονδρέμπορους στους λιανέμπορους ούτε από το λιανέμπορο στον καταναλωτή» είπε.

Στο πλαίσιο αυτό, η υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι "με αγορανομικές διατάξεις που έρχονται λέμε ``καθαρές τιμές``, ``όλα πάνω στο τιμολόγιο``, κάτι που θα αποτελέσει ένα μεγάλο εξυγιαντικό μέτρο για την αγορά, με αποτέλεσμα να μειωθούν οι τιμές, όπως υπολογίζουμε, γύρω στο 20%, αν όχι και περισσότερο. Παράλληλα, στο αμέσως επόμενο διάστημα, υιοθετούμε μέτρα και πολιτικές για την πλήρη διαφάνεια των παροχών του λιανεμπορίου, κυρίως για τη θεσμοθέτηση ειδικού τιμοκαταλόγου, για τη διασφάλιση της παρουσίας στο ράφι, τις προβολές, τις υπηρεσίες κ.α.».

Σχετικά με το νομοσχέδιο για την μείωση της γραφειοκρατίας η υπουργός υπενθύμισε ότι με όσα προβλέπονται στο νομοσχέδιο, από 38 μέρες και 15 βήματα που απαιτούνται για να ιδρύσει κάποιος μια επιχείρηση, θα απαιτείται 1 βήμα σε 1 μέρα, με την ενεργοποίηση του ΓΕΜΗ (Γενικού Μητρώου Επιχειρήσεων), με τη διασύνδεση υπηρεσιών μιας στάσης, που είναι τα ΚΕΠ, οι συμβολαιογράφοι και τα Επιμελητήρια, με το TAXIS και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, έτσι ώστε κάποιος που θέλει να ιδρύσει μια επιχείρηση να το κάνει γρήγορα και με χαμηλό κόστος, με 75% λιγότερο κόστος απ’ ό,τι το κάνει τώρα.

Το επόμενο βήμα είναι η απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης και λειτουργίας επιχειρήσεων. Μέσα στους επόμενους ένα ή δυο μήνες , όπως είπε η υπουργός, περνάει το δεύτερο νομοσχέδιο, που αφορά στις μεγάλες επενδύσεις. Και αμέσως μετά, έρχεται το τρίτο νομοσχέδιο για την απλούστευση όλων των διαδικασιών αδειοδότησης πάσης φύσεως επενδύσεων. «Μέχρι το τέλος του χρόνου, θα έχουμε ένα σύγχρονο ρυθμιστικό πλαίσιο, το οποίο θα ενισχύει πραγματικά την υγιή επιχειρηματικότητα στον τόπο μας», σημείωσε η υπουργός.

Η κ. Κατσέλη απολογιστικά αναφερόμενη στο νομοσχέδιο για την ρευστότητα των επιχειρήσεων είπε ότι από το Δεκέμβριο, που πέρασε ο νόμος για τη ρύθμιση των χρεών των επαγγελματιών, από τις ρυθμίσεις του ωφελήθηκαν 27.000 επιχειρήσεις.

Σημειώνεται ότι με επιστολή που απέστειλαν προ ημερών στον πρόεδρο της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, 22 βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ζητούν να κληθεί στην επιτροπή η υπουργός Οικονομίας προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη της Επιτροπής για τη σημαντική αύξηση του πληθωρισμού.
ΠΗΓΗ:skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: