Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Όλη η αλήθεια για το εξασθενές χρώμιο



Τον τελευταίο καιρό ακούγονται πολλά για το εξασθενές χρώμιο και τους κινδύνους που εγκυμονεί. Παρακάτω θα μάθετε όλη την αλήθεια για την επικίνδυνη αυτή ένωση, όπως προκύπτει από επιστημονικές μελέτες και χωρίς προκαταλήψεις ή διάθεση για δημιουργία πανικού.

Το χρώμιο είναι ευρέως διαδεδομένο στη φύση με φυσική αφθονία στο φλοιό της Γης 100 ppm. Τα φυσιολογικά επίπεδά του στα μη ρυπασμένα επιφανειακά ύδατα κυμαίνονται στην περιοχή 1 - 10 μg/L, ενώ στο πόσιμο νερό οι συγκεντρώσεις του βρίσκονται στην περιοχή 0,4 - 8 μg/L. Μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό είναι διαθέσιμο στα φυτά (μέχρι 0,19 mg/kg) και δεν έχει διευκρινιστεί επαρκώς το κατά πόσο το χρώμιο είναι γι' αυτά ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο.

Οι ενώσεις του εξασθενούς χρωμίου εισέρχονται στο περιβάλλον κυρίως από δραστηριότητες του ανθρώπου, οι διάφορες βιομηχανίες (χάλυβα, επιχρωμάτωσης και χυτήρια) εκπέμπουν στον αέρα, στο νερό και στο έδαφος πλήθος ενώσεων του Cr(VI), οι οποίες είναι σταθερές στον αέρα και στο καθαρό νερό, αλλά ανάγονται ταχύτατα προς Cr(III), όταν έρθουν σε επαφή με οργανική ύλη. Επίσης το πόσιμο νερό μπορεί να μολυνθεί με χρώμιο τόσο μέσω του μολυσμένου υδροφόρου ορίζοντα (κοντά σε ΧΥΤΑ και βιομηχανικές ζώνες) όσο και από τους πεπαλαιωμένους σωλήνες του δικτύου ύδρευσης.

Στο πόσιμο νερό έχει θεσπιστεί με την Οδηγία 98/83/EC ανώτατο επιτρεπτό όριο ολικού χρωμίου τα 50 μg/L. Στην Αυστραλία, στον Καναδά το επιτρεπτό όριο είναι στα 50 μg/l , ενώ στις ΗΠΑ θεωρείται ασφαλές για την υγεία του ανθρώπου τα 100 μg/L ολικού χρωμίου. Ωστόσο παρά την τοξικότητα του δεν έχει οριστεί ανώτατο επιτρεπτό όριο για το εξασθενές σε καμία άλλη χώρα εκτός από την Καλιφόρνια, που όρισε το 2001 ως ανώτατο όριο τα 0,2 μg/l για πόσιμο νερό. Στην Ελλάδα, με την ΚΥΑ 4859/726 ρυθμίζονται οι εκπομπές ολικού χρωμίου από απόβλητα βιομηχανιών σε υδάτινους αποδέκτες, σε συγκεντρώσεις που κυμαίνονται (ανάλογα με τον αποδέκτη) από 0,6 έως 3 mg/L . Οι εκπομπές ρύπων των βιομηχανιών στην Ελλάδα (φυσικά και του εξασθενούς χρωμίου) μπορούν να καθοριστούν από τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, κατά περίπτωση και κυμαίνονται για το Cr(VI) από 0,3 έως 1 mg/L στα υγρά απόβλητα. 'Οριο για το έδαφος δεν έχει θεσπιστεί ακόμα.

Επομένως ότι άλλο ακούσετε ή οποισδήποτε προσπαθήσει να σας πείσει για κάτι άλλο απαντήστε του ανάλογα, τώρα ξέρετε.

2 σχόλια:

rigas είπε...

ευτυχώς που βρέθηκε και κάποιος να μας ενημερώσει για το θέμα με επιχειρηματα και δεδομένα!!
ευχαριστούμε ΓΙΑΝΝΗ Π.

Γιάννης Π. είπε...

ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια φίλε νάτση