Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

Περί Ελληνικής Ιθαγένειας

Πολλά ακούγονται, πολλά γράφονται τον τελευταίο καιρό σχετικά με την χορήγηση ή μη της Ελληνικής Ιθαγένειας σε αλλοδαπούς που ζουν στην χώρα μας.

Καταρχήν να πω ότι αρχικά δεν είμαι υπέρ αυτής. Όχι όμως γιατί μπορεί να έχω ρατσιστικές τάσεις ή να θεωρώ τον λαό μου ανώτερο από κάποιον άλλο. Όσο περνάει ο καιρός διαπιστώνονται παράμετροι που δεν σκεφτόμαστε με την πρώτη ματιά και αξιολόγηση του θέματος.

Τι εννοώ;

  1. Είναι σαφές ότι το πρόβλημα με τους αλλοδαπούς δεν είναι η πολιτογράφησή τους αλλά η ουσιαστική ενσωμάτωσή τους, δεδομένου ότι είναι αδύνατη η αποχώρησή τους από το Εθνικό μας έδαφος.

  2. Είναι ολοφάνερο ότι πίσω από τον πολιτικό λόγο που ακούμε βρίσκεται τι άλλο; ...μα φυσικά η ψήφος. Γιατί νομίζετε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση τοποθετείται καταρχήν θετικά στις προθέσεις της κυβέρνησης;

  3. Η χώρα μας αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα οικονομικής φύσεως και έτσι δεν μπορεί να αφήνει Ελληνικό χρήμα να διαφεύγει στο εξωτερικό μέσω των μεταναστών.

  4. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αφορά μόνο ένα τμήμα των μεταναστών και δεν αντιμετωπίζει το μεταναστευτικό ζήτημα στο σύνολό του.

  5. Δεν μπορούμε να θέτουμε πιο “χαμηλές” προϋποθέσεις από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης για την απόδοση της ιθαγένειας. Είμαστε πύλη εισόδου. Σήμερα πολλοί προσπαθούσαν να φύγουν από την Ελλάδα για να πάνε αλλού. Από αύριο δεν θα φεύγει κανένας γιατί στις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες θα γίνονται πιο δύσκολα Ευρωπαίοι πολίτες. Ενδεικτικά δείτε τι ισχύει στο εξωτερικό:

Χώρα

Παιδιά αλλοδαπών που έχουν γεννηθεί στη χώρα

Ενήλικοι αλλοδαποί μη γεννημένοι στη χώρα

Βέλγιο

Στα 18 τους

3 χρόνια νόμιμης διαμονής

Γαλλία

Στα 18 τους αυτόματα (στα 13 υπό όρους)

5 χρόνια νόμιμης διαμονής

Γερμανία

Με τη γέννησή τους ύστερα από 8 χρόνια νόμιμης διαμονής ενός γονέα

8 χρόνια νόμιμης διαμονής

Ιταλία

Στα 18 τους

10 χρόνια νόμιμης διαμονής (4 για υπηκόους ΕΕ)

Λουξεμβούργο

όχι

7 χρόνια νόμιμης διαμονής

Ολλανδία

Στα 18 τους

5 χρόνια νόμιμης διαμονής

νομοθετική πρωτοβουλία ΠΑ.ΣΟ.Κ. (Ελλάδα)

Με τη γέννησή τους ύστερα από 5 χρόνια νόμιμης διαμονής ενός γονέα ή με 3ετή φοίτηση στο δημοτικό (αλλά στα 18 τους) ή με 6ετή φοίτηση σε ελληνικό σχολείο. Στις δύο τελευταίες περιπτώσεις ανεξαρτήτως νομιμότητας παραμονής

5 χρόνια νόμιμης διαμονής (0 χρόνια για υπηκόους ΕΕ)

Τα σχόλια περιττά.

  1. Πουθενά δεν άκουσα τη μαγική φράση “ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ”. Έλεος. Οι Έλληνες λιγοστεύουν. Θα γίνουμε μειοψηφία μέσα στην ίδια μας τη χώρα.

  2. Διάβασα σχόλιο ενός Έλληνα μετανάστη στον Καναδά: “Ο Καναδάς είναι υπέροχη χώρα με μετανάστες νομίμους και μη από όλο τον κόσμο.
    Ζούμε όλοι μαζί ειρηνικά και η θρησκεία του καθενός είναι προσωπικό θέμα. Είναι τεράστια χώρα με αστείρευτες πρώτες ύλες. Ούτε 200 χρόνια ιστορία. Γειτονικούς εχθρούς
    μηδέν. Λίγο πολύ το ίδιο και η Σουηδία και η Αυστραλία και πολλές άλλες πλούσιες χώρες στον κόσμο. Η Ελλάδα που στέκει? Τουρκιά από ανατολή,Σκόπια Αλβανία,Βουλγαρία από Βορρά. Αν δώσουμε την Ιθαγένεια σε μουσουλμάνους οι οποίοι δεν έχουν Πατρίδα,(έχουν μόνο Θρησκεία) σε λίγο με τον ρυθμό που πολλαπλασιάζονται Η Ελλάδα θα εξαφανιστεί. Γιαυτό έχυσαν το αίμα τους οι προηγούμενες γενιές και ιδιαίτερα του 1821? “


Καταλήγοντας, οι πολιτικοί μας δεν έχουν καταλάβει κάτι: Η απόδοση της Ελληνικής Ιθαγένειας σε αλλοδαπούς δεν μπορεί να αποτελεί την αρχή για την ενσωμάτωσή τους. Είναι μάλλον η κατάληξη μιας επιτυχούς, υγειούς και ουσιαστικής ενσωμάτωσης.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

pragmatika egrapses aderfe ...

Unknown είπε...

όπως γράφεις, κανένα σχόλιο μόνο μίσως!