Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

Συνδέουν αναψυκτικά με καρκίνο στο πάγκρεας


Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μινεσότα υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στο πάγκρεας. Μάλιστα σύμφωνα με τους επιστήμονες η κατανάλωση δύο-τριών αναψυκτικών την εβδομάδα είναι αρκετή για να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης της νόσου. Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματά τους παρακολουθώντας 60 χιλιάδες άνδρες και γυναίκες για 14 χρόνια. Εκτιμούν ότι τα αυξημένα επίπεδα ζάχαρης που περιέχουν τα αναψυκτικά είναι πιθανό να αυξάνουν τα επίπεδα ινσουλίνης τα οποία με τη σειρά τους οδηγούν στην ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στο πάγκρεας.

Πάντως οι επιστήμονες έσπευσαν να επισημάνουν ότι ο αριθμός των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνά τους και ανέπτυξαν καρκίνο στο πάγκρεας δεν ήταν μεγάλος με αποτέλεσμα να απαιτείται τώρα ενδελεχέστερη μελέτη της πιθανής σύνδεσης μεταξύ αναψυκτικών και καρκίνου. Ο καρκίνος στο πάγκρεας είναι μια από τις πιο θανατηφόρες μορφές της νόσου αφού το 90% των ατόμων που προσβάλλονται από αυτόν χάνουν τελικά τη ζωή τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: