Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Αντιβιοτικά «ένοχα» για συγγενείς ανωμαλίες στα βρέφη


ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ Oρισμένα από τα αντιβιοτικά που λαμβάνονται από τις εγκύους για την αντιμετώπιση λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος είναι πιθανό να αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης συγγενών ανωμαλιών στα βρέφη, όταν η λήψη γίνεται κατά τους πρώτους μήνες της κυήσεως. Την προειδοποίηση αυτή απευθύνουν ειδικοί των Κέντρων για τον Ελεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών των ΗΠΑ (CDC) με δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Αrchives of Ρediatrics & Αdolescent Μedicine».
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης συγγενών ανωμαλιών μετά τη λήψη δύο κατηγοριών αντιβιοτικών: πρόκειται για τις σουλφοναμίδες και τις νιτροφουραντοΐνες. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι τα αντιβιοτικά που λαμβάνουν κατά κύριο λόγο οι έγκυοι γυναίκες- πενικιλίνη και η ερυθρομυκίνη- φάνηκε να είναι ασφαλή.
Τα αποτελέσματα προέκυψαν έπειτα από μελέτη έξι διαφορετικών οικογενειών αντιβιοτικών σε περισσότερες από 13.000 γυναίκες οι οποίες έφεραν στον κόσμο παιδιά με τουλάχιστον μία από τις 30 κύριες συγγενείς ανωμαλίες. Παράλληλα μελετήθηκαν 5.000 γυναίκες που γέννησαν υγιή παιδιά. Το 30% και των δύο ομάδων γυναικών έλαβε αντιβιοτικό σε κάποια φάση της εγκυμοσύνης της ή μέσα στο τρίμηνο πριν από την έναρξη της κυήσεως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: